23 aprilie 2018 | 03:20 
Concursul \'Sanitarii Priceputi\' la cea de-a 45 editie
Bucuresti, 9 iulie 2007

Crucea Rosie Romana organizeaza in perioada 8-11 iulie 2007 etapa nationala a celei de-a 45-a editii a concursului de sanatate si prim ajutor \'Sanitarii priceputi\'. Evenimentul va avea loc in tabara scolara de la Slanic Moldova, Hotel Venus.

In competitia nationala participa 44 de echipaje insumand 220 de elevi de gimnaziu. Conform regulamentului, in concurs intra cate un echipaj din fiecare judet, format din 5 elevi din clasele V-VIII, care vor sustine o proba teoretica si o proba practica . Proba teoretica consta in rezolvarea unui test grila cu notiuni de prim ajutor si istoricul Crucii Rosii. La proba practica, \\\'Sanitarii Priceputi\\\' trebuie sa faca dovada ca stiu sa acorde primul ajutor in caz de accidente, electrocutari sau inec.

Concursul \\\'Sanitarii Priceputi\\\' este complex ca desfasurare, parcurgand 5 etape. Prima etapa se desfasoara in scoli, cel mai bun echipaj calificandu-se in concursul pe localitate. Urmeaza apoi etapa zonala, cea judeteana, iar in final, cei mai buni elevi sanitari ai tarii se intrec in faza nationala a competitiei.

Juriul concursului este format din delegati ai Crucii Rosii si reprezentanti ai institutiilor partenere: Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si Internelor . Toti participantii la concurs si indrumatorii de echipaj vor primi diplome si premii oferite de Crucea Rosie Romana in cadrul festivitatii de premiere care va avea loc pe 11 iulie, la ora 10.00. Diplomele vor fi inmanate de presedintele Crucii Rosii Romane, doamna Mihaela Geoana .

Demarat in anul 1962, concursul pentru sanatate si prim ajutor \\\'Sanitarii Priceputi\\\' este singurul concurs de acest gen care se desfasoara in scolile din Romania, bucurandu-se de un interes deosebit din partea elevilor si a profesorilor. Obiectivele sale sunt: insusirea cunostintelor de baza despre acordarea corecta a primului ajutor premedical, dezvoltarea sentimentului solidaritatii umane fata de cei aflati in suferinta, pastrarea si imbunatatirea sanatatii fizice, precum si insusirea cunostintelor despre Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Infiintata in 1876, Crucea Rosie Romana, membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, este o organizatie umanitara de interes national, bazata in principal pe voluntariat. Condusa in activitatea sa umanitara de Principiile Fundamentale ale Miscarii - Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate - Crucea Rosie Romana contribuie la alinarea si prevenirea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, asigura respectul fata de demnitatea umana, fara a face nici o discriminare legata de nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica. Principalele domenii de activitate sunt: pregatirea pentru interventie in caz de dezastre, educatia pentru sanatate, difuzarea dreptului international umanitar si a valorilor umanitare. Pentru mai multe informatii accesati www.crucearosie.ro.
Persoana de contact:
Nadia Lazar, Coordonator Relatii Publice
Crucea Rosie Romana
Str. Biserica Amzei, nr 29, sector 1, Bucuresti
Tel: 4021 317 40 53 , 0748 238 024
Fax: 4021 312 84 52
comunicare@crucearosie.ro
http://www.crucearosie.ro